Muaji Kombëtar i Ushqimit

Screenshot_2019-08-26 Posto GCFB (2)

Muaji Kombëtar i Ushqimit

Marsi është muaji kombëtar i të ushqyerit dhe ne po festojmë! Ne jemi shumë të lumtur që jeni këtu! Muaji Kombëtar i Ushqimit është një muaj i lënë mënjanë për të rishikuar dhe për të kujtuar pse zgjedhja e ushqimeve më të shëndetshme dhe krijimi i një stili jetese aktive është kaq i rëndësishëm për ne.

Ne jetojmë në një vend ku jemi në gjendje të blejmë ushqime të shëndetshme dhe të freskëta në çdo moment gjatë gjithë vitit. Ne nuk jemi të kufizuar në opsionet e zgjedhjeve të shëndetshme, por ato zgjedhje shpesh luftohen me të njëjtën sasi zgjedhjesh jo të shëndetshme. Të mësojmë se si të ushqehemi më mirë është vendi ku mund ta ndihmojmë veten të dimë se cilat ushqime të zgjedhim kur u jepen kaq shumë opsione. Zgjedhje më të shëndetshme të ushqimit janë të rëndësishme për të na ndihmuar të shmangim rënien në një jetë të goditur nga sëmundje të tilla si sëmundje të zemrës ose diabet.

Këtu janë disa këshilla për të ndihmuar të jetoni një mënyrë jetese më ushqyese:

1) Mbushni ditën tuaj me fruta dhe perime të freskëta!Në çdo vakt provoni dhe mbushni gjysmën e pjatës tuaj me fruta ose perime. Hani ato si meze në vend të artikujve të përpunuar. Nëse blini fruta dhe perime që janë në stinë, ato janë zakonisht shumë të lira dhe shumica nuk kërkojnë ndonjë përgatitje për t'u ngrënë.

2) Heqni pije freskuese dhe pije energjike!Pini më shumë ujë gjatë përditshmërisë. Trupi juaj do t'ju falenderojë! Mund të keni më pak dhimbje koke, të flini më mirë dhe madje të keni më shumë energji. Buzët e thata dhe thonjtë e brishtë janë shenja të dehidrimit, kështu që merrni më shumë ujë nëse po përjetoni ndonjërën nga ato simptoma.

3) Shikoni porcionet tuaja!Herën tjetër që dëshironi ta kënaqni veten me një pizza pas një jave të gjatë në punë, ju lutemi bëjeni, por mos harroni të mbani nën kontroll pjesët tuaja. Shijoni pica me një sallatë anësore ose një anë të frutave. Provoni dhe vendosni të mos hani të gjithë pica, por ruaj disa nga pjesët për mbetjet gjatë gjithë javës. Kontrolli i pjesës mund të çojë në ngrënie më pak të përgjithshme, gjë që mund të shkurtojë faturat e ushqimeve.

4) Provoni ushqime të reja një herë në javë!Provimi i ushqimeve të reja çdo javë mund t'ju ekspozojë ndaj aromave që nuk keni provuar kurrë. Mund të çojë në më shumë gatim dhe një dietë të shëndetshme. Të qenit i ekspozuar ndaj ushqimeve të reja mund të çojë në ekspozim ndaj vitaminave dhe mineraleve që mund të mos merrni aktualisht.

5) Bëhuni aktiv!Merrni 30 minuta për të ecur çdo ditë ose praktikoni yoga nëse merrni disa minuta për veten tuaj. Nëse jeni më me përvojë për të jetuar një mënyrë jetese aktive, provoni të vraponi 3 ditë në javë ose vizitoni palestrën 3-4 herë në javë. Bërja e këtyre gjërave një përparësi do t'i ndihmojë ato të bëhen zakone dhe do të ndihmojë trupin tuaj të ndihet më mirë në përgjithësi.

Kemi ende disa javë në Muajin Kombëtar të Ushqimit dhe dua të dëgjoj pyetjet tuaja! Ju lutem më bëni ndonjë ose të gjitha pyetjet tuaja ushqyese. Dërgoji jade@galvestoncountyfoodbank.org. Do ta kaloj këtë muaj duke iu përgjigjur atyre.

- Jade Mitchell, Edukatore e të Ushqyerit