Udhëzues për Shëndetin e Fëmijëve

Screenshot_2019-08-26 Posto GCFB

Udhëzues për Shëndetin e Fëmijëve

Nëse ndiheni të sfiduar duke menduar për një dietë më të shëndetshme për fëmijën tuaj, nuk jeni vetëm. Kjo është një pikë stresi për kaq shumë prindër, por le ta hedhim këtë hap pas hapi! Ju mund të filloni me një hap në drejtimin e duhur dhe nëse kjo është gjithçka që funksionon për familjen tuaj, atëherë nuk jeni një dështim! Ndërtimi i një stili jetese më të shëndetshëm do të marrë pak kohë dhe mësimi për një fëmijë. Këtu janë disa baza se si duket një dietë e shëndetshme për fëmijët.

Frutat dhe perimet- Ky është ndoshta grupi më i vështirë i ushqimit për t'u prezantuar fëmijëve nëse nuk janë mësuar të hanë rregullisht fruta dhe perime. Një mënyrë e mirë për të prezantuar këto artikuj do të ishte të prisni një perime dhe një frutë që ata i njohin dhe t'i shërbeni me sende të tjera ushqimore me të cilat ata janë rehat dhe të njohur. Ndërsa ata shijojnë frutat ose perimet e reja dhe vendosin nëse i pëlqejnë apo jo, ju mund t'i shërbeni ato më rregullisht dhe të filloni të prezantoni fruta dhe perime të tjera siç dëshironi. Alwaysshtë gjithmonë në rregull të përdorni fruta dhe perime të konservuara ose të ngrira gjithashtu! Thjesht shikoni për përmbajtjen e shtuar të sheqerit ose natriumit në etiketë.

Proteina- Proteina është shumë e rëndësishme për shëndetin e një fëmije në rritje. Isshtë jetike për rritjen e muskujve, duke i mbajtur ata të ndjehen më të ngopur më gjatë dhe duke siguruar nivele të larta energjie për një jetë të lumtur, aktive. Nëse fëmija juaj nuk është adhurues i mishit, provoni mundësi të tjera proteinike: fasule, gjalpë arrash, arra, qiqra (humus) dhe vezë.

Qumështore- Artikujt e qumështit janë të pasuruar me Vitaminë D, sigurojnë proteina, plot kalcium, dhe shumica e fëmijëve i duan! Këto janë një nga gjërat më të lehta për tu mbajtur nën kontroll me dietën e fëmijës. Çelësi këtu është të siguroheni që nuk jeni duke shërbyer mbi qumështet për shkak të përmbajtjes së yndyrës dhe kur bëhet fjalë për artikuj si kos, sigurohuni që të kontrolloni për përmbajtjen e sheqerit.

Kokrra- Shumica e drithërave tani janë të pasuruara me hekur dhe acid folik, të cilat janë thelbësore për rritjen e duhur. Drithërat përmbajnë gjithashtu sasi të shëndetshme të fibrave dhe vitaminave B.

Pjesa më e vështirë në lidhje me krijimin e një diete të shëndetshme për fëmijën tuaj është kufizimi i ushqimeve të përpunuara dhe ushqimeve të lehta. E di që është shumë më lehtë të thuhet sesa të bëhet. Fëmijët tërhiqen nga këto artikuj falë lehtësisë së konsumit, si dhe marketingut shumëngjyrësh dhe mediave. Kufizoni sendet e rostiçerisë në dy në ditë, një meze të lehtë pas mëngjesit dhe një tjetër pas drekës. Kjo do të sigurojë që fëmija juaj të jetë i uritur në kohën e ngrënies dhe të ketë mjaft hapësirë ​​për të mbushur barkun me lëndë ushqyese që do t'i ndihmojnë ata t'i mbajnë të shëndetshëm dhe të lumtur.

Ushqimi i shpejtë duhet të jetë i kufizuar në dietën e fëmijës. Fillingshtë mbushëse por ofron shumë pak lëndë ushqyese dhe fëmijët mund të keq-ushqehen nëse konsumojnë vetëm ushqim të shpejtë.

Pijet me sheqer duhet të jenë gjithashtu një artikull i kufizuar në dietën e fëmijës. Lëngjet e frutave nuk janë kurrë një zëvendësim për frutat aktuale, por janë një alternativë shumë më e mirë për sode. Uji dhe qumështi janë më të mirat për foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Uji çdo ditë është thelbësor për rritjen dhe ndihmon kundër dehidrimit. Hidratimi i duhur ndihmon në tretjen e ushqimit, gjë që mund të ndikojë në nivelet e energjisë.

Kur bëhet fjalë për mbajtjen e dietave më të shëndetshme për fëmijët, disa rregulla të tjera janë; gjithmonë fillojeni ditën e tyre me një mëngjes të shëndetshëm, përpiquni t'i inkurajoni ata të ulen larg një ekrani në kohën e ngrënies dhe provoni dhe eksploroni ushqime të reja dhe mënyra për t'i gatuar së bashku. Kjo do t'i ndihmojë fëmijët të mbajnë një mënyrë jetese më të shëndetshme për një kohë të gjatë, e cila do të promovojë mendje më të pastër dhe gjendje shpirtërore më të mirë.

Gumëzhitja rreth shëndetit të fëmijëve nuk është të turpërojë prindërit të mendojnë se po bëjnë një punë joadekuate me kohën që u është dhënë, është për të kujtuar se ne të gjithë po përpiqemi të parandalojmë sëmundjet e përhapura dhe t'i mbajmë fëmijët tuaj veten e tyre më të lumtur dhe të ndritshëm . E gjitha fillon me disa ndryshime të ndërgjegjshme në një rutinë normale. Do të dëshironim të dëgjonim pyetjet tuaja në këtë temë nëse i keni!

—– Jade Mitchell, Edukatore e Ushqyerjes