Praktikante dietike: Sarah Bigham

IMG_7433001

Praktikante dietike: Sarah Bigham

Përshëndetje! ? Emri im është Sarah Bigham, dhe unë jam një praktikante dietike në Degën Mjekësore të Universitetit të Teksasit (UTMB). Erdha në Bankën Ushqimore të Qarkut Galveston për rotacionin tim 4-javor të komunitetit në korrik 2022. Koha ime me bankën e ushqimit ishte një përvojë përulëse. Ishte një kohë e pasur që më lejoi të krijoj receta, të bëj video demonstruese të ushqimit, të mësoj klasa, të krijoj fletëpalosje dhe të eksploroj ndikimin e të ushqyerit në komunitet si edukator i ushqyerjes. Gjegjësisht, arrita të shoh lokacione të ndryshme të komunitetit në partneritet me Bankën e Ushqimit, të mësoj rreth politikave dhe programeve të ndihmës ushqimore dhe të shoh ndikimin e shpërndarjes së njohurive të ushqyerjes në grupmosha të shumta.

Gjatë javës sime të parë, punova me Aemen (Edukator i të ushqyerit) për të mësuar rreth programeve të ndihmës qeveritare, duke përfshirë SNAP dhe Hulumtimin e Ushqimit të Shëndetshëm (HER), dhe kurrikulën e tyre. Mësova për ndikimin e tyre specifik në bankën ushqimore. Për shembull, ata po punojnë për të krijuar një qilar të zgjedhur me ushqime të etiketuara jeshile, e kuqe ose e verdhë. E gjelbërta do të thotë të konsumosh shpesh, e verdha do të thotë të hash herë pas here dhe e kuqja do të thotë të kufizosh. Kjo njihet si metoda SWAP stoplight. Mësova gjithashtu për partneritetet e tyre me Seeding Galveston dhe projektin e dyqanit në qoshe, ku ata po punojnë për t'i bërë ushqimet më të shëndetshme më të aksesueshme.

Më duhej të shkoja me Karee (Koordinatore e Arsimit të Ushqyerjes në atë kohë) për të vëzhguar në Shkollën Ditore Moody Methodist ku arrita të shoh se si e përdorin Kurrikula Organwise Guys e bazuar në dëshmi, e cila përdor personazhe të organeve vizatimore për t'u mësuar fëmijëve ushqimin. Klasa mbuloi diabetin dhe unë u impresionova kur pashë se sa njohuri kishin fëmijët për pankreasin. Në fund të javës, arrita të vëzhgoja Alexis (Koordinator për Edukimin e të Ushqyerit) dhe Lanën (Asistente e Ushqyerjes) që mësonin klasën e Bamirësisë Katolike, e cila mbulonte drithërat me një demonstrim të humusit dhe patatinave me drithëra të përgatitura në shtëpi.

Unë gjithashtu duhej të ndihmoja në tregun e fermerëve të Galveston. Ne demonstruam se si të bëni patate të skuqura vegjetale dhe shpërndamë fletushka se si të kufizoni natriumin në dietë. Ne bëmë patate të skuqura vegjetale nga panxharët, karotat, patatet e ëmbla dhe kungull i njomë. I kemi bërë me erëza si pluhur hudhër dhe piper të zi për t'i dhënë shije pa përdorur kripë.

Kam punuar me Alexis, Charli (Edukatore të Ushqyerjes) dhe Lana për pjesën e mbetur të rotacionit tim. Në javën time të dytë, fillova të punoja me fëmijët në Shkollën Ditore Moody Methodist në Galveston. Alexis drejtoi diskutimin në MyPlate dhe unë drejtova një aktivitet ku fëmijët duhej të identifikonin saktë nëse ushqimet ishin apo jo në kategorinë e duhur MyPlate. Për shembull, pesë ushqime me numër do të shfaqen nën kategorinë e perimeve, por dy nuk do të ishin perime. Fëmijët duhej të identifikonin saktë të gabuarit me një shfaqje të gishtave të tyre. Ishte hera ime e parë që mësoja fëmijët dhe zbulova se mësimi i fëmijëve është diçka që më pëlqen të bëj. Ishte shpërblyese t'i shihje ata të shprehnin njohuritë dhe interesin e tyre për të ngrënë shëndetshëm.

Më vonë gjatë javës, shkuam në Seeding Galveston dhe në dyqanin qoshe. Këtu, pashë nga dora e parë se si partneritetet dhe ndryshimet mjedisore ndikojnë në ushqim. Më binte në sy sinjalistika në dyer dhe rregullimi i dyqanit. Nuk është tipike të shohësh dyqane qoshe që promovojnë fruta dhe perime të freskëta nga zona, por ky ishte një ndryshim i shkëlqyer për të dëshmuar. Ajo që banka e ushqimit bën përmes partneriteteve të tyre për t'i bërë më të disponueshme opsionet më të shëndetshme është pjesë e asaj që më pëlqeu të përjetoja.

Në javën time të tretë, u fokusova në projektin e Bamirësisë Katolike. Banka e ushqimit mban një klasë atje dhe ata po fillojnë një seri të re në gusht. Këtë herë, pjesëmarrësit do të marrin një kuti me të gjithë përbërësit e nevojshëm për të bërë recetat që demonstrojmë në klasë. E kalova javën duke krijuar receta, duke i bërë dhe filmuar ato dhe duke krijuar video për t'i vendosur në kanalin YouTube si një ndihmë vizuale në përgatitjen e recetës. Ishte hera ime e parë që redaktoja video, por i ndërtova aftësitë e mia kreativiteti këtu dhe ishte përmbushëse të gjeja ushqime të përballueshme, të arritshme dhe të lehta për njerëzit me një buxhet që ende shijon shumë!

Në foto jam unë pranë dërrasës së zezë që projektova në javën time të fundit. Shkoi me një fletushkë që kam krijuar në SNAP dhe WIC në tregun e fermerëve. Pasi vlerësova komunitetin dhe pashë tregun e fermerëve të Galveston, kuptova se jo shumë njerëz e dinin se mund të përdornin SNAP në treg, e lëre më të dyfishonin përfitimet e tyre. Doja të shpërndaja njohuritë tek komuniteti këtu, në mënyrë që ata të përfitojnë sa më shumë nga përfitimet e tyre dhe të përdorin një burim të madh frutash dhe perimesh që gjithashtu ndihmon fermerët tanë në zonë.

Unë gjithashtu drejtova dy klasa gjatë javës sime të fundit në bankën e ushqimit. Unë përdora kurrikulën Organwise Guys të bazuar në prova për t'u mësuar fëmijëve mes klasës së K dhe klasës së katërt rreth organeve dhe ushqimit të mirë. Të dyja klasat i njohën fëmijët me personazhet e Organwise Guys. Për t'i ndihmuar ata të kujtojnë të gjitha organet, unë krijova një Bingo organesh. Fëmijëve u pëlqeu dhe më lejoi t'i pyesja për organet me çdo thirrje të një organi për të ndihmuar në ndërtimin e kujtesës së tyre. Puna me fëmijët u bë shpejt një detyrë e preferuar në bankën ushqimore. Jo vetëm që ishte argëtuese, por shtrirja e njohurive mbi të ushqyerit tek fëmijët u ndje me ndikim. Ishte diçka për të cilën ata ishin të emocionuar dhe e dija se do t'ia çonin njohuritë e tyre të reja në shtëpi prindërve të tyre.

Puna në komunitet, në përgjithësi, ndihej si një ndikim i drejtpërdrejtë. Më duhej të ndihmoja në shpërndarjen e ushqimit në lëvizje dhe të jem vullnetar në qilar. Duke parë njerëzit që vinin dhe merrnin sendet ushqimore të nevojshme, dhe duke ditur se po bënim diçka të mirë për njerëzit, më bëri të ndihesha sikur isha në vendin e duhur. Kam gjetur një dashuri të re për mjedisin e komunitetit në dietat. Duke hyrë në programin tim në UTMB, isha i sigurt se doja të isha një dietolog klinik. Ndërsa është ende një interes i madh i imi, ushqimi i komunitetit është bërë shpejt një i preferuar. Ishte një nder të kaloja kohë me bankën e ushqimit dhe të takoja kaq shumë njerëz në komunitet. Gjithçka që bën banka ushqimore është frymëzuese dhe e admirueshme. Të jem pjesë e saj është diçka që do ta vlerësoj përgjithmonë.

Kjo do të mbyllet brenda 20 sekonda