Parimet e Shëndetit për Qytetarët e Moshuar

Pamja e ekranit_2019-08-26 GCFB

Parimet e Shëndetit për Qytetarët e Moshuar

Ne përqendrohemi shumë në shëndetin e fëmijëve, por jo gjithmonë flitet mjaftueshëm për shëndetin për të moshuarit. Kjo temë është po aq e rëndësishme sa shëndeti për fëmijët. Idealisht ne duam të përqendrohemi në shëndetin në të gjitha periudhat e jetës sonë, por më të prekshmit për tu kequshqyer janë fëmijët dhe të moshuarit. Arsyeja për këtë qenie, jo të gjithë të moshuarit nuk kanë mjete fizike për të gatuar ose mjete financiare për të mbështetur një buxhet që përfshin ushqime të freskëta. Përqendrimi në shëndetin e të moshuarve është jetik për ata që të jenë në gjendje të shijojnë jetën si kushdo tjetër, pavarësisht nga ndryshimet e të ushqyerit që ndodhin me moshën.

Shumë të rritur të moshuar varen nga ushqimi i shpejtë ose nxirren jashtë sepse thjesht janë djegur nga gatimi ose mund të mos jetojnë diku me një kuzhinë të plotë. Kjo mund të jetë e dëmshme për shëndetin e një të moshuari. Më vonë gjatë jetës trupat tanë zhvillojnë më shumë çështje dhe sëmundje, disa prej të cilave ushqehen me konservantë, natrium të shtuar dhe sheqer. Diabeti i tipit II, kolesteroli i lartë, presioni i lartë i gjakut janë të gjitha çështje shumë të zakonshme midis brezave të vjetër dhe të gjitha këto çështje përkeqësohen nga një dietë e përbërë kryesisht nga ushqime të shpejta ose të marra jashtë. Kjo është arsyeja pse një dietë e shëndetshme është shumë e rëndësishme për tu ndjerë mirë çdo ditë.

Si një i moshuar është në interesin më të mirë të shëndetit tuaj të hani ushqime të freskëta dhe të shëndetshme. Dieta juaj duhet të përbëhet nga proteina kryesisht të ligët, fruta dhe perime. Greatshtë mirë të hani sende të konservuara; ton, salmon, fruta ose perime, thjesht kontrolloni etiketat e përbërësve për përbërës të shtuar si sheqeri ose natriumi dhe shmangni ato produkte. Mos harroni gjithashtu të kërkoni artikuj të qumështit me pak yndyrë në vend të qumështit me yndyrë të plotë. Kontrolloni për artikujt e pasuruar me vitaminë D për një sistem të fortë imunitar, kalcium për forcën e kockave dhe fibra për të mbajtur sistemin tuaj të tretjes të shëndetshëm.

Qëndrimi i hidratuar, pasi një i rritur i moshuar është shumë i rëndësishëm. Dehidrimi mund të jetë shumë i rrezikshëm për shëndetin tuaj. Uji është pija më hidratuese, por çaji ose kafeja mund të jenë mundësi e mirë për ta ndezur atë gjatë gjithë ditës.

Qytetarët e moshuar shpesh janë duke marrë ilaçe, të cilat mund të ndikojnë në dietën e tyre. Kjo mund të shkaktojë shqetësime në stomak me shumicën e ushqimeve apo edhe thjesht mungesë oreksi, gjë që mund të çojë në kequshqyerje. Shumë sëmundje gjithashtu shkaktojnë përçarje të oreksit të të rriturve të moshuar. Sigurohuni që të hani vakte të vogla të shëndetshme gjatë gjithë ditës për të shmangur çështje të tjera me shëndetin tuaj.

Si një qytetar i moshuar që jeton vetëm me sigurime shoqërore, ju mund ta gjeni një luftë për të përballuar ushqime të mjaftueshme për t'ju kaluar në muaj. Ju lutemi gjeni burime për t'ju ndihmuar të merrni ushqimin e duhur që ju nevojitet për të qëndruar në një shëndet optimal. Kontaktoni me bankën tuaj lokale të ushqimit, ata mund t'ju ofrojnë ushqim për t'ju ndihmuar të plotësoni ushqimet tuaja dhe shumica kanë një program të moshuar të dedikuar për të ndihmuar të sigurt që qytetarët e moshuar po marrin ushqim të mjaftueshëm. Shikoni gjithashtu përfitimet e SNAP. Shumica e të moshuarve mund të marrin një shumë të konsiderueshme në muaj kur të kualifikohen.

Banka Ushqimore e Galveston County ka një Program Homebound në mënyrë rigoroze për të moshuarit mbi moshën 65 vjeç (dhe me aftësi të kufizuara). Nëse ndieni se kualifikoheni ose njihni dikë që do ta bënte këtë, ju lutemi kontaktoni me bankën e ushqimit përmes telefonit ose vizitoni faqen tonë të internetit për më shumë informacion se si të aplikoni për këtë program.

—- Jade Mitchell, Edukatore e Ushqyerjes