Java e kequshqyerjes

Screenshot_2019-08-26 Posto GCFB (1)

Java e kequshqyerjes

Ne jemi duke bashkëpunuar me UTMB këtë javë dhe festojmë javën e kequshqyerjes. Çfarë saktësisht është kequshqyerja? Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë "Kequshqyerja i referohet mangësive, tepricave ose çekuilibrave në marrjen e një personi të energjisë dhe / ose lëndëve ushqyese". Mund të jetë nënushqyerje ose mbushqyerje e tepruar. Kur dikush mendon për kequshqyerje, ata zakonisht mendojnë për fëmijë të dobësuar, por ajo që po shohim gjithashtu tani është ushqimi i tepërt. A mund të jetë dikush i trashë dhe akoma të jetë i kequshqyer? Absolutisht! Ushqyerja e tepërt mund të jetë vendi ku një person ha shumë kalori dhe shton në peshë, por mbase nuk po ha ushqimet e duhura, kështu që ata bëhen të mangët në shumë vitamina dhe minerale. Difficultshtë e vështirë të thuash se cila është "më keq", por të dy llojet janë patjetër të pranishme në komunitetin tonë, dhe duhet të adresohen në përputhje me rrethanat.

Çfarë kontribuon në kequshqyerje? Ka shumë faktorë, por disa nga ata më të zakonshmit janë mungesa e ushqimit ose për arsye financiare ose qasje joadekuate në ushqim për shkak të transportit ose arsyeve të sigurisë, të jetuarit në një zonë rurale, etj. Pasiguria e ushqimit është një tjetër ndikim në kequshqyerjen. Pasiguria e ushqimit është një term më i gjerë dhe i referohet mungesës së aksesit të ushqimit bazuar në burime financiare dhe burime të tjera. Sipas Feeding Texas, në Galveston County (kodi postar 77550) 18.1% e njerëzve jetojnë në shtëpi të pasigurta ushqimore. Shtë e vështirë të përcaktohet se sa janë në popullatën e kequshqyer, por nëse dikush nuk e di nga vjen vakti i tyre i ardhshëm, kjo padyshim që i vë ata në rrezik për t’u kequshqyer. Një person i kequshqyer nuk ka gjithmonë nevojë të jetë i uritur. Ata thjesht mund të mos hanë ose të kenë akses në mjaft fruta, perime dhe sende të tjera të shëndetshme, ose trupi i tyre mund të mos jetë në gjendje të thithë lëndët ushqyese të nevojshme për të cilat ka nevojë. Kequshqyerja gjithashtu mund të shkaktohet nga një gjendje mjekësore.

Çfarë mund të bëjmë për të ndihmuar? Na në Bankën e Ushqimit të Qarkut Galveston mund të ndihmojmë duke siguruar ushqim dhe burime për ata në nevojë. Ju në komunitet mund të ndihmoni duke dhuruar ushqim direkt për ata që kanë nevojë ose për bankën tuaj lokale të ushqimit, nëse nuk jeni në gjendje ta bëni atë, thjesht jepni informacion se nga mund të merret ndihma. Askush nuk duhet të mbetet i uritur!

—– Kelley Kocurek, praktikant në RD