Çfarë janë "Ushqimet e Përpunuara"?

Pamja e ekranit_2019-08-26 GCFB

Çfarë janë "Ushqimet e Përpunuara"?

Termi "ushqime të përpunuara" është hedhur në pothuajse çdo artikull shëndetësor dhe blog ushqim që ju mund të gjeni. Nuk është gënjeshtër që shumica e ushqimeve që gjenden sot në dyqanet ushqimore janë ushqime të përpunuara. Por cilat janë ato? Si mund ta dimë se cilat janë në rregull për t’u konsumuar dhe cilat jo të shëndetshme? Këtu është një udhëzues i shpejtë për ato që janë dhe ato që janë ushqyese krahasuar me ushqimet e papërpunuara të përpunuara.

"Ushqime të përpunuara" janë çdo ushqim që është gatuar, konservuar, futur në thasë, i prerë paraprakisht ose i përmirësuar me aromë përpara se të paketohet. Këto procese ndryshojnë cilësinë ushqyese të ushqimit në mënyra të ndryshme, prandaj kur bleni vakte të ngrira të gatuara paraprakisht, ato janë shumë më keq si ushqyese sesa sikur t'i gatuani vetë. Ushqimeve të ngrira do t'u shtohen kimikate ruajtës, sheqer dhe kripë për të rritur aromën dhe për t'i bërë ato të gatshme dhe të shijshme. Nga ana tjetër, megjithatë, ju mund të keni spinaq në thasë ose ananas të prerë dhe nuk i humbni cilësitë ushqyese edhe pse ato konsiderohen ende të "përpunuara".

Më të shëndetshëm nga ushqimet e përpunuara do të jenë ushqime që nuk përmbajnë ndonjë ose përmbajnë vetëm disa aditivë. Prodhimet në thasë, frutat e konservuara, perimet e konservuara, peshku i konservuar, qumështi dhe arrat janë ndër më të shëndetshmet nga të gjitha ushqimet e përpunuara. Disa njerëz nuk kanë mundësi të blejnë produkte të freskëta në vend të konservuar për shkak të arsyeve financiare, kështu që mos u ndjeni fajtor nëse ushqimet e konservuara përshtaten më mirë me buxhetin dhe stilin e jetës tuaj. Provoni dhe shmangni artikujt e konservuar që kanë shtuar kripë dhe sheqer për të mbajtur cilësinë ushqyese të ushqimeve më të larta. Ashtë një realitet që shumica e të rriturve janë shumë të zënë këto ditë dhe rritja e të gjithë prodhimeve tuaja nuk është realiste. Nëse kjo është rasti për ju, prodhimet e prera para ose të lara në thes nuk janë diçka që duhet anashkaluar thjesht sepse konsiderohet e përpunuar.

Ushqimet e përpunuara më pak të shëndetshme janë: mishrat e nxehtë, mish dreke, patate të skuqura, zhytje në copa, ushqime të ngrira, drithëra, kriska dhe shumë artikuj të tjerë. Shumica e artikujve në dyqanet ushqimore, të tilla si biskota të paketuara ose krisur me aromë, janë shumë më të përpunuara sesa janë reale. Ka kaq pak përbërës "të vërtetë" në ato produkte dhe kimikatet janë shumë të huaja për trupat tanë. Kjo është arsyeja që ushqimet shumë të përpunuara, me pak vlera ushqyese, nuk janë të mira që ne t'i konsumojmë rregullisht. Të mendosh se do të jetonim pa konsumuar kurrë ato lloje artikujsh është joreale, prandaj këshillohet që zakonisht të konsumohen në mënyrë të moderuar. Të hani biskota të paketuara një herë në muaj në vend të përditshme, ose drithëra me sheqer në mëngjes një herë në javë në vend të përditshme janë ndryshime të mëdha për t’u provuar. Arsyeja është që trupi juaj do t'i përgjigjej shumë më pozitivisht artikujve ushqimorë "realë" sesa të gjitha kimikateve që përmbajnë këto artikuj ushqimorë të përpunuar. Ushqimet e përpunuara kanë qenë të lidhura me mbipesha, diabetin e tipit II, kolesterolin e lartë, presionin e lartë të gjakut, madje edhe disa kancere. Ato janë shumë të dëmshme për shëndetin tonë dhe duhet të jenë shumë të kufizuara në dietat tona.

Ushqimet e përpunuara janë aq të njohura në dyqanet dhe marketingun e sotëm sa është gati e pamundur t'i shmangni ato. Por të jesh i vetëdijshëm për ato që janë dhe sa të dëmshëm për shëndetin tonë mund të jetë është shumë e rëndësishme. Ky informacion mund t'ju ndihmojë të lundroni se cilat kanë vlera ushqyese dhe cilat jo. Shpresoj se kjo ka qenë shumë informuese për ushqimet e përpunuara, përse ato flasin kaq shumë për to.

- Jade Mitchell, Edukatore e të Ushqyerit