Blog praktikant: Abby Zarate

Picture1

Blog praktikant: Abby Zarate

Emri im është Abby Zarate, dhe unë jam një praktikant dietik i Degës Mjekësore të Teksasit (UTMB). Erdha në Bankën Ushqimore të Vendit Galveston për rotacionin tim në komunitet. Rrotullimi im ishte për katër javë gjatë marsit dhe prillit. Gjatë kohës sime shkoj të punoj në programe të ndryshme arsimore dhe plotësuese. Kam përdorur kurrikulën e bazuar në prova si Color Me Healthy, Organwise Guys dhe MyPlate My Family për projektet SNAP-ED, Fermers Market dhe Corner Store. Një projekt tjetër për të cilin punova ishte Programi i shtrirjes së ushqimit në shtëpi, i cili u mbështet nga Iniciativa e Grantit të Urisë për të moshuarit. Color Me Healthy u përdor për fëmijët 4 deri në 5 vjeç. Kurrikula e bazuar në dëshmi fokusohet në mësimin e fëmijëve rreth frutave, perimeve dhe aktivitetit fizik nëpërmjet ngjyrës, muzikës dhe 5 shqisave. MyPlate for My Family u përdor për demonstrime gatimi për të rriturit dhe fëmijët e shkollës së mesme. Çdo mësim u demonstrua me një recetë përkatëse.

Ndërsa punonim në projektin e dyqanit në qoshe, ne filluam të punojmë me një dyqan në ishullin Galveston për të përmirësuar opsionet e shëndetshme në dyqanin e tyre. Menaxheri i dyqanit ishte i emocionuar që ne të hynim dhe të ndihmonim në ofrimin e opsioneve të shëndetshme dhe ta mësojmë atë. Për të ndihmuar në edukimin e tij dhe pronarëve të tjerë të dyqaneve, krijova një udhëzues për t'i mësuar se çfarë të kërkojnë në ushqime të shëndetshme, si të maksimizojnë organizimin e dyqaneve të tyre dhe cilat programe federale mund të pranojnë me standarde të caktuara.

Përgjatë këtyre katër javëve, kam mësuar shumë rreth mënyrës se si GCFB ndërvepron me komunitetet përreth dhe sasinë e përpjekjes së dhënë për të ofruar opsione të shëndetshme dhe edukim ushqimor.

Gjatë dy javëve të mia të para, unë do të vëzhgoja dhe ndihmoja me edukimin e ushqimit dhe klasat e gatimit. Unë do të krijoja karta recetash, etiketa me fakte ushqimore dhe do të ndërtoja aktivitete për klasa. Më vonë në rotacionin tim, ndihmova në krijimin e videove me receta. Gjithashtu, i kam redaktuar për kanalin GCFB në YouTube. Gjatë gjithë kohës sime, kam krijuar fletëpalosje për qëllime edukative.

Kur punoja në programin e urisë për të moshuarit, vlerësova kutitë e përshtatura mjekësore me Ale Nutrition Educator, MS. Ishte interesante të shihje se si ata i ndërtonin kutitë bazuar në ushqimet e zakonshme dhe ushqime të porositura posaçërisht. Për më tepër, ne krahasuam vlerat ushqyese të rekomanduara për një gjendje të sëmundjes ushqyese.

Në javën time të tretë, më duhej të hartoja një aktivitet për prindërit në klasën tonë të mbrëmjes. Krijova një lojë Scattergories me temë MyPlate. Gjatë kësaj jave unë gjithashtu mora pjesë në Tregun e Fermerëve të Vetë Galveston me bankën e ushqimit. Ne demonstruam praktikat e sigurisë ushqimore dhe aftësitë e thikës. Receta e javës së 'karkalecave të hudhrave të trazuara'. Shumë nga perimet e përdorura në gjellë erdhën nga tregu i fermerëve atë ditë. Ne patëm një takim me Seeding Galveston dhe pamë vizionin e tyre për të ardhmen dhe se si ata duan të përfshihen më shumë me komunitetin. Programi i tyre ofron perime dhe bimë të mahnitshme që njerëzit të blejnë çdo javë. Unë dhe praktikantët e tjerë të UTMB ishim në gjendje të merrnim pjesë në një klasë gatimi koreane. Kjo ngjarje ishte e mahnitshme dhe më hapi sytë ndaj kuzhinës dhe kulturës koreane.

Në javën time të fundit, më duhej të drejtoja një klasë në një shkollë fillore. Për të dhënë mësim në klasë unë përdora kurrikulën e bazuar në dëshmi Organwise Guys. Organwise Guys fokusohet te fëmijët e moshës së shkollës fillore dhe duke i mësuar ata të kenë një dietë të shëndetshme, të pinë ujë dhe të ushtrojnë. Ky program tregon se si të gjitha organet në trupin tonë na ndihmojnë të jemi të shëndetshëm dhe aktivë dhe si mund t'i mbajmë ata të shëndetshëm. Mësova gjatë javës së parë, këtë javë u fokusova në të mësuarit rreth organeve individuale dhe se si ato kontribuojnë në trup. Aktiviteti që krijova ishte që fëmijët të zgjidhnin organin e tyre të preferuar nga djemtë e Organwise. Pasi zgjodhën organin e tyre të preferuar, duhej të shkruanin një fakt interesant dhe diçka të re që mësuan për organin. Më pas, ata duhej t'i shpërndanin klasës informacionin e tyre Organwise Guy dhe t'i çonin në shtëpi për t'u treguar prindërve të tyre.

Në përgjithësi, stafi i ushqyerjes punon shumë për ta bërë një jetesë të shëndetshme argëtuese dhe të këndshme në mënyra të ndryshme. Ka qenë një gëzim dhe kënaqësi të punoja me një ekip kaq të mrekullueshëm që kujdeset për komunitetin e Qarkut Galveston.  

 

Kjo do të mbyllet brenda 20 sekonda