Blog praktikant: Alexis Whellan

IMG_2867

Blog praktikant: Alexis Whellan

Përshëndetje! Emri im është Alexis Whellan dhe jam student i vitit të katërt MD/MPH në UTMB në Galveston. Unë jam duke aplikuar në programet e rezidencës së Mjekësisë së Brendshme tani dhe po përfundoj kërkesat e mia për Master të Shëndetit Publik përmes internimit në Departamentin e Ushqyerjes në GCFB!

Unë kam lindur dhe rritur në Austin, Teksas dhe jam rritur me motrën time, 2 mace dhe një qen. Shkova në kolegj në Nju Jork përpara se të kthehesha në Teksasin me diell për shkollën mjekësore. Nëpërmjet programit të diplomës së dyfishtë MD/MPH, unë kam qenë në gjendje të fokusohem në të kuptuarit e popullatave të pashërbyera mjekësore në Qarkun Galveston. Unë kam bërë shumë punë në Klinikën Studentore të Shën Vincentit dhe kam qenë vullnetare me GCFB në disa role të ndryshme.

Gjatë muajve të fundit, unë kam ndihmuar në një projekt që mbledh komplete ushqimesh për klientët GCFB me dhe në rrezik për diabet nëpërmjet një granti nga Blue Cross Blue Shield of Texas (BCBS) me titull "GCFB Lufton Kushtet Kronike Shëndetësore: Diabeti me Edukimi i të ushqyerit dhe kompletet e vakteve Rx”. Isha i interesuar të ndihmoja me këtë projekt, sepse ai fokusohej në përdorimin e të ushqyerit për të përmirësuar shëndetin e njerëzve, gjë që bashkon pasionin tim për kujdesin shëndetësor dhe shëndetin publik.

Për projektin BCBS, ndihmova në krijimin e materialeve informative për diabetin, recetave dhe bashkova kutitë e paketave të ushqimit që po shpërndajmë. Për çdo grup vaktesh, ne donim të jepnim informacion në lidhje me diabetin dhe mënyrën e menaxhimit dhe trajtimit të diabetit me vakte të balancuara. Ne gjithashtu donim të siguronim informacione ushqyese me secilën recetë që kemi zhvilluar. Është e rëndësishme që klientët me ose në rrezik të zhvillimit të diabetit të kuptojnë se si ushqimi luan një rol në shëndetin e tyre dhe recetat dhe fletët e informacionit që kam krijuar kanë për qëllim të rrisin ndërgjegjësimin për këtë fakt. Ne zhvilluam katër receta për t'u ofruar si kuti vaktesh njerëzve në qarkun Galveston. Unë ndihmova në paketimin e kompleteve të vakteve dhe ndihmova në krijimin e përmbajtjes video të recetave që njerëzit ta ndiqnin ndërsa po bënin recetën e çantës së tyre të ushqimit. 

Unë u përfshiva gjithashtu në dy klasa që Departamenti i të ushqyerit mësoi këtë vjeshtë - një në shkollën e mesme të qytetit të Teksasit dhe një në Qendrën e Senior Nesler në Texas City. Në shkollën e mesme të qytetit të Teksasit, ndihmova edukatorët e ushqyerjes që t'u mësonin nxënësve të shkollave të mesme rreth praktikave të të ushqyerit të shëndetshëm dhe ndihmova me demonstrimin e ushqimit për studentët. Në Qendrën e Senior Nesler, unë redaktova përmbajtjen për një klasë mësimore rreth "Reduktimit të sheqernave të shtuara" dhe drejtova një demonstrim ushqimi dhe leksion për klasën e vjetër. Në klasën e Nesler Senior Center, ne shpërndamë gjithashtu komplete ushqimesh për pjesëmarrësit dhe kërkuam komente prej tyre në lidhje me përvojën e tyre me çantën e ushqimit dhe fletët e informacionit. Atyre u pëlqente në masë të madhe vakti që bënin dhe mendonin se informacioni që u dhamë do t'i ndihmonte të vazhdonin të merrnin vendime për ushqimin e shëndetshëm.

Së fundi, kam krijuar sondazhe për të analizuar objektivisht efektivitetin e projektit BCBS. Gjatë vitit të ardhshëm, ndërsa projekti është duke u shtrirë, pjesëmarrësit në programin e paketave të ushqimit dhe ata që marrin materiale edukative do të jenë në gjendje të plotësojnë anketën për të dhënë komente për Departamentin e të ushqyerit dhe për të informuar projektet e ardhshme të granteve. 

Gjatë praktikës në Departamentin e Ushqyerjes, unë pata gjithashtu mundësinë e rastësishme të ndihmoja stafin e qilarit të GCFB. Ishte kënaqësi të njihesha me stafin e qilarit dhe të punoja me ta për të ofruar sende ushqimore për më shumë se 300 njerëz në një ditë! Unë gjithashtu kam për të parë një projekt Corner Store në San Leon. Kjo ishte një përvojë krejtësisht e re për mua dhe ishte interesante të shihja produkte të freskëta që u ofroheshin banorëve të Qarkut Galveston në një dyqan komoditeti. Një ditë në nëntor, Departamenti i të ushqyerit kaloi mëngjesin në Seeding Galveston, duke mësuar rreth bujqësisë urbane dhe qëndrueshmërisë. Unë jetoj në ishullin Galveston dhe nuk kisha dëgjuar kurrë më parë për këtë projekt, kështu që isha i emocionuar të mësoja më shumë rreth mënyrave të ndryshme që njerëzit po punojnë për të luftuar pasigurinë ushqimore në qytetin tim. Ne gjithashtu mundëm të merrnim pjesë në Festivalin e parë të Brendshëm vjetor në Muzeun e Fëmijëve në Galveston, ku edukuam familjet për rëndësinë e larjes së produkteve dhe ndamë me ta një recetë të shëndetshme supe dimërore. 

Praktika në GCFB ka qenë një përvojë e mahnitshme. Kam pasur mundësinë të punoj me disa anëtarë të mrekullueshëm të stafit, të cilët janë të përkushtuar për të edukuar banorët e Qarkut Galveston dhe për të luftuar pasigurinë ushqimore në komunitetin e tyre. Më pëlqente të mësoja se si funksionon një bankë ushqimore dhe të gjithë punën që shkon në çdo projekt dhe çdo klasë arsimore. E di se ajo që kam mësuar këtu gjatë muajve të fundit do të më ndihmojë të jem një mjek më i mirë në të ardhmen dhe i jam shumë mirënjohës Departamentit të të ushqyerit për këtë mundësi.