Komuniteti UTMB- Blog praktikant

thumbnail_IMG_4622

Komuniteti UTMB- Blog praktikant

Përshëndetje! Emri im është Danielle Bennetsen, dhe unë jam një praktikante dietike në Degën Mjekësore të Universitetit të Teksasit (UTMB). Unë pata mundësinë të përfundoja rotacionin tim në komunitet në Bankën Ushqimore të Qarkut Galveston për 4 javë në janar të 2023. Gjatë kohës sime në bankën e ushqimit, munda të kem shumë përvoja të mrekullueshme dhe të ndryshme që kanë pasuruar përvojën time të praktikantit në një nivel të konsiderueshëm. Isha i ekspozuar ndaj aspekteve të shumta të të ushqyerit në komunitet në nivele të ndryshme, gjë që ishte e mrekullueshme dhe më hapte sytë.

Në javën time të parë në GCFB, mësova për shumëllojshmërinë e kurrikulave, të tilla si MyPlate për Familjen time dhe Çështjet e Gatimit, që përdoren për klasat e edukimit mbi të ushqyerit. Për më tepër, mësova për programe si Hulumtimi i Ushqimit të Shëndetshëm (HER), Tregu i Fermerit dhe Dyqani i Këndeve të Shëndetshme që përdoren në bankën e ushqimit. Unë në fakt munda të vizitoja dyqanin këndor në San Leon me të cilin ata janë aktualisht partner për të instaluar një kuti anketimi për vlerësimin e nevojave të komunitetit. Në atë kohë, isha i intriguar të mësoja për ndryshimet që mund të bëheshin në dyqan për të mbështetur më tej iniciativën për të ofruar akses më të madh në ushqime të freskëta në komunitet.

Gjatë javës sime të dytë, vëzhgova klasa të shumta të edukimit mbi të ushqyerit, ku pashë se si programet mësimore MyPlate për familjen time dhe çështjet e gatimit u përdorën për të mësuar familjet dhe fëmijët e shkollave të mesme, respektivisht. Më pëlqente shumë të shikoja klasat, të ndihmoja me demonstrimet e ushqimit dhe të ndërveproja me njerëzit në një mënyrë edukative. Ishte një përvojë që nuk e kam pasur më parë! Në fund të javës, mora pjesë në stendën e fermës së Seeding Galveston, ku ndihmova në përgatitjen e përbërësve për demonstrimin e ushqimit që bëmë. Ne bëmë një sallatë të ngrohtë dimri duke përdorur disa zarzavate me gjethe nga Seeding Galveston, duke përfshirë gjethet e krizantemës. Isha shumë i emocionuar për këtë pasi ishte hera ime e parë që provoja gjethet e krizantemës dhe i rekomandoj shumë si një shtesë në sallata!

Java ime e tretë u përqendrua në të paturit një prani më të madhe në klasat e edukimit të të ushqyerit dhe në vizitën e disa qilareve ushqimore në partneritet me GCFB. Ne ishim në gjendje të vizitonim Organizatat Bamirëse Katolike, Shportën e Piknikut të UTMB-së dhe Shtëpinë e Shën Vincentit për të parë se si funksiononte çdo qilar në mënyrën e vet. Bamirësitë Katolike kishin atë që në thelb ishte një konfigurim i plotë i zgjedhjes së klientit. Për shkak të paraqitjes së tyre, ndihej më shumë si blerje ushqimore në një dyqan sesa marrja e ushqimit nga një qilar. Atje munda të shihja edhe posterat SWAP në veprim dhe se si ato përdoren në një qilar me zgjedhje të plotë. Shporta e piknikut kishte gjithashtu një konfigurim të plotë, por ishte shumë më i vogël në shkallë. Ngjashëm me qilarin në GCFB, Shtëpia e Shën Vincentit ishte më shumë një zgjedhje e kufizuar me artikuj të specifikuar që futeshin në thasë dhe u jepeshin klientëve. Ishte interesante për mua të shihja çështjet unike me të cilat përballen qilar të ndryshëm dhe se si ato punojnë për t'i zgjidhur ato vetë. Kuptova se nuk ka asnjë mënyrë të vetme për të operuar një qilar dhe varet absolutisht nga nevojat e bazës së klientit. Për njërën nga klasat, unë krijova dhe drejtova një aktivitet të vërtetë/false, i cili mbulonte materiale në lidhje me uljen e marrjes së natriumit. Në aktivitet do të kishte një deklaratë në lidhje me temën që njerëzit do të mendonin se ishte e vërtetë ose e rreme. Nuk prisja të argëtohesha aq shumë duke bashkëvepruar me njerëzit përmes një aktiviteti kaq të vogël, por më pëlqeu shumë të edukoja në një mënyrë më interesante dhe emocionuese.

Në javën time të fundit në GCFB, punova në krijimin e një karte me recetë informative për shportën e piknikut në UTMB që përmbante informacione bazë për të thatin thjerrëzat dhe mënyrat e gatimit të tyre si dhe një recetë e thjeshtë dhe e thjeshtë për sallatë me thjerrëza të ftohtë. Për më tepër, unë filmova dhe redaktova një video recetë për sallatën me thjerrëza të ftohtë. U argëtova shumë duke krijuar videon dhe duke kaluar nëpër atë proces. Ishte padyshim shumë punë e vështirë, por më pëlqeu shumë të isha në gjendje të mprehja aftësitë e mia në gatim dhe të përdor kreativitetin tim në një mënyrë tjetër. Unë gjithashtu drejtova një klasë familjare me temën e yndyrave të ngopura dhe trans, e cila ishte nervozuese dhe gjallëruese. Nëpërmjet kësaj, kuptova se sa gëzim marr nga edukimi i të tjerëve rreth të ushqyerit!

Me gjithë këto përvoja, u ndjeva sikur isha në gjendje të shihja mënyrat e shumta në të cilat ne mund të ndikojmë në jetën e njerëzve nëpërmjet të ushqyerit në komunitet. Çdo anëtar i stafit në GCFB punon shumë për të siguruar që njerëzit të ushqehen në të gjithë qarkun dhe departamenti i edukimit të ushqyerjes bën një hap më tej për të ofruar vazhdimisht edukim mbi ushqyerjen në shumë mënyra. Më pëlqeu të punoja me çdo individ dhe jam shumë mirënjohëse për përvojat që m'u ofrua në GCFB. Më pëlqeu vërtet çdo minutë e kohës sime atje, dhe ishte një përvojë që do ta mbaj gjithmonë me vete!