Praktikant dietik: Alexis Zafereo

interngcfb

Praktikant dietik: Alexis Zafereo

Përshëndetje! Emri im është Alexis Zafereo, dhe unë jam një praktikant dietik në Degën Mjekësore të Universitetit të Teksasit (UTMB). Për rotacionin tim në komunitet, pata kënaqësinë të plotësoja orët e mia në Bankën Ushqimore të Qarkut Galveston për një total prej 5 javësh në tetor 2023 – dhjetor 2023. Gjatë gjithë kohës sime në bankën e ushqimit, më është dhënë mundësia të edukoj komuniteti përmes projekteve të shumta, krijimit të broshurave, shitësve, partneritetit me organizata të tjera dhe shumë më tepër. Të qenit pjesë e ekipit të të ushqyerit ka qenë një eksperiencë kaq tërheqëse që më ka mësuar shumë e më shumë.                                                                            

Java ime e parë në GCFB ishte java e fundit e tetorit, kështu që isha në një kënaqësi. Departamenti i të ushqyerit po përgatitej për ngjarjen e magazinës së përhumbur të bankës ushqimore që ishte planifikuar që fundjavën e ardhshme për të ndihmuar në mbledhjen e parave për organizatën. Të gjithë në bankën e ushqimit luajtën një rol jetësor në suksesin e magazinës së përhumbur dhe ekipi i të ushqyerit do t'u shiste ushqim rreth 300 njerëzve.

Njëkohësisht, banka e ushqimit po krijonte partneritete me St. Vincents, Mom's Farm to Table dhe Farmacy për të ndihmuar në promovimin e përdorimit të përfitimit të Snap dhe përhapjen e ndërgjegjësimit për pasigurinë ushqimore që po ndodh në Galveston, TX. Gjatë kohës së udhëtimit, ekipi do të kërkonte mundësi për të reklamuar bankën ushqimore si një burim dhe për të ndihmuar në përhapjen e ndërgjegjësimit.

Në javën e dytë, unë munda të hidhja një vështrim të parë në një nga projektet e dyqaneve të shëndetshme në qoshe që GCFB ka punuar. Qëllimi ishte t'u siguronte akses në prodhime të freskëta komuniteteve që jetojnë në një shkretëtirë ushqimore. Ekipi u lidh me pronarin e dyqanit dhe ndihmoi në ngritjen e zonave ku prodhimet mund të tregtoheshin dhe shiteshin. Kur shkova, isha në gjendje të inspektoja dhe të kërkoja zona për përmirësim. Më vonë këtë javë vizituam Seeding Texas dhe ndihmuam stafin në rimbjelljen e prodhimeve të tyre dhe heqjen e bimëve që nuk ishin më në sezon.

Në javën e tretë, ne siguruam një material edukativ për Diabetin gjatë shpërndarjes celulare të bankës ushqimore në Hitchcock TX. Kjo fletushkë ishte për të ndihmuar individët me Diabet të menaxhojnë nivelet e tyre të glukozës në gjak. Kjo ishte një përvojë e bukur sepse arritëm dhe edukonim shumë më tepër njerëz nga sa prisja, dhe duke qenë se ata thjesht prisnin në radhë në makinat e tyre, ne arritëm të tërheqim vëmendjen e tyre pak më gjatë. Disa madje kërkojnë kopje shtesë për një të afërm në shtëpi. Ishte një mundësi e shkëlqyer për të bërë shumë gjëra në të njëjtën kohë për komunitetin.

Për javën time të katërt, ekipi i të ushqyerit dhe unë u përgatitëm për Panairin Ndërkombëtar të Ditës së Moody Mansion. Ne blemë ushqime dhe vegla për ngjarjen, gatuam me shumicë, printuam karta recetash dhe kishim seksione të veçanta që mësonin fëmijët se si të pastronin produktet e tyre ndërsa u jepnim disa edukim kujdestarëve të tyre.

Më në fund, gjatë javës sime të fundit munda të ndiqja një klasë në The Huntington, qendra e të moshuarve, ku departamenti i të ushqyerit ofroi edukimin "Ushqehu shëndetshëm, ji aktiv" dhe mbajti një demonstrim gatimi. Gjatë kësaj vizite, munda të bëja demonstrimin e gatimit për klasën. Ky ishte një mundësi e shkëlqyer për mua që të dëshmoja, pasi gjatë kohës sime këtu munda të kontribuoja më shumë në prapaskenë duke përgatitur, matur, shtypur pako dhe duke krijuar materialin e nevojshëm për klasën. Tani munda ta shihja të gjitha të rrëzuara dhe të bashkoheshin.

Puna me komunitetin ishte jashtëzakonisht e dobishme dhe më solli shumë gëzim. Ishte bukur të shihje se roli i të ushqyerit kishte një ndikim të madh në mjedisin e komunitetit dhe ndikimi që mund të bëhet përmes edukimit të komunitetit. Shumica e atyre që ne dhamë informacion ishin shumë të hapur ndaj materialit që po jepnim dhe ishte fantastike të shihje se njerëzit e vlerësonin gjendjen e tyre shëndetësore. Banka e ushqimit më dha një fushë për të qenë krijues me ushqimin dhe një sistem të madh mbështetjeje. Ishte një eksperiencë e mahnitshme që shpresoj t'i bashkohem sërish një ditë.

Kjo do të mbyllet brenda 20 sekonda